Houbař nebo hrající orchestr v nano velikosti – anketa mezi osobnostmi hledala novou “Entropu” pro druhé české předsednictví v EU

Česko by během předsednictví EU mohla prezentovat socha houbaře nebo orchestru v nano velikosti. Alespoň takové jsou jedny z nejzajímavějších námětů z ankety “Hledáme Czechtropu”, do které se zapojili jak zástupci široké veřejnosti, tak odborníci na evropskou politiku, podnikatelé a známé osobnosti, například ekonomka Danuše Nerudová, tanečník a bývalý sólista Národního divadla Vlastimil Harapes, anebo modelka Jitka Nováčková.

Hudebníci v nano velikosti mohou být umístěni třeba na krystalu cukru – v roce 2009 byla jedním ze symbolů českého předsednictví kostka cukru (koláž pouze ilustrační)
Číst dál

Komentář: Jak ministr Babiš „bojoval“ za vlastnickou a daňovou transparentnost

Pro Andreje Babiše byl boj s daňovými ráji vždy především líbivým heslem, které se hodilo v kampani, nežli cíl, za který by se bil až do roztrhání těla. Když Evropská unie prosazovala nová, přísnější opatření pro rozkrývání vlastnických struktur a omezení agresivní daňové optimalizace, Babiš tyto návrhy z pozice ministra financí brzdil jak na domácí, tak na evropské úrovni.

Číst dál

Komentář: Skutečné důvody růstu cen energií aneb zjednodušováním k dezinformacím

Ještě nikdy nebylo tak jako v posledních měsících v českých mainstreamových médiích věnováno tolik prostoru energetice. Hlavním tématem je zdražování energií a globální bezprecedentní růst cen komodit, sekundárně potom energeticko-klimatická politika EU, zjednodušeně tzv. Green Deal.

Část novinářů, komentátorů a hlavně bohužel většina politiků podlehla mrzkému kouzlu zjednodušování, které mnohdy hraničí až se šířením dezinformací. Bez znalosti problematiky a všech souvislostí tak někdy můžeme slýchat, že „za extrémní zdražování může Green Deal“. Není to ale pravda, což nedávno potvrdil i ředitel Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol během svého projevu v Evropském parlamentu (odkaz zde).

Číst dál

Komentář: České dálnice platí z většiny evropský daňový poplatník – politici na to před volbami “zapomínali”

Když jsem se minulou neděli vracela autem po dálnici D1 do Prahy a stála jsme v koloně Mirošovic, nemohla jsem nemyslet na pompézní tiskovou konferenci premiéra Babiše k otevření modernizované D1. Ta „fungl nová dálnice“, u které rychle před volbami stříhal pásku, bude někde v těchto místech příští rok znovu rozkopaná. Kromě téhle drobnosti ještě premiér „zapomněl“ zmínit jeden „detail“ – 16 miliard Kč na modernizaci dálnice D1 nám zaplatila Evropská unie. Celkem to je 80 % nákladů na většinu úseků.

Číst dál