Češi nevidí v evropské klimatické politice hrozbu zdražování. Obecně s návrhy řešení souhlasí, ale obávají se dopadů na průmysl

Shrnutí:

  • Češi se více obávají o ekonomiku jako takovou, než o svoje vlastní náklady. Jen 32 % si myslí, že by snižování emisí mohlo ohrozit ekonomiku jejich domácnosti. 51 % se obává, by opatření mohla zhoršit ekonomickou situaci v zemi.
  • Lidé příliš neznají ani pojmy, které se s klimatickou diskusí běžně pojí, jako uhlíková neutralita nebo Zelená dohoda.
  • Na obecné úrovni opatření k přechodu na nízkoemisní ekonomiku občané podporují, při představení konkrétních návrhů však jejich podpora klesá. Opatření pro uhlíkovou neutralitu Česka do roku 2050 podporuje 83 % občanů.
  • Česká klimatická debata je od té evropské odpojena. Obecné snahy jako Zelená dohoda pro Evropu jsou vnímány pozitivně, veřejnost je však skeptická k tomu, zda tato řešení v globálním měřítku pomohou.

Lidé v České republice se cítí ohroženi klimatickou změnou, vyplývá z připravované studie ústavu STEM ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM o “horkých” tématech evropské politiky. Za velké nebezpečí změnu klimatu před třemi lety považovalo 44 % občanů, v roce 2020 už to bylo 59 %.

Číst dál

Komentář: Za rok budeme řídit EU. Nejspíš bez volantu a paliva

Kdyby se minulý týden hlasitě neozvali podnikatelé a akademici, po českém předsednictví v Radě EU by neštěkl pes. Reakce politiků ukazují, že tuto šanci za pačesy opravdu nechytíme.

1. července 2022 začnou ministři, ministryně a premiér příští české vlády řídit agendu a vyjednávání 27 zemí EU. A skoro nikdo o tom neví. Před minulým českým předsednictvím o tom věděla polovina veřejnosti, dneska je to pětina. Povědomí i pocit, že jsme připraveni, podle dat STEM navíc klesá.

Číst dál

Komentář: Předsednictví v EU na vedlejší kolej nepatří

Ekonomové, investoři a odborníci na evropskou politiku odeslali otevřený dopis vládě ČR s výzvou „Máme na to řídit EU“. Apelovali v něm na politickou reprezentaci, aby plně využila příležitost, kterou představuje předsednictví v Radě EU. Byli vedeni snahou pomoci naší zemi, od premiéra se ovšem dočkali ironie a arogance.

Prý nerozumí číslům a rozpočet není konečný. Jak je to ale možné? Jak to, že rok před předsednictvím není znám rozpočet a neexistuje plán všech akcí, které se budou pořádat? Každý akademik ví, že pokud žádá o veřejné peníze na projekt, musí být součástí konkrétní rozpočet, jinak peníze nedostane. A i naše předsednictví se bude hradit z veřejných peněz. Proč tedy stát nemá konkrétní plán rozpočtu?

Číst dál

Češi neví, že za rok budou předsedat Unii

Čeští občané nevědí, že Česká republika již za rok povede Radu EU. Předsednictví v Unii přitom vnímají jako důležité. Vyplývá to z připravované studie o horkých evropských tématech, kterou připravil ústav STEM.

Nejzajímavější čísla:

  • Jen pětina českých občanů ví, že ČR bude za rok předsedat Evropské unii.
  • Téměř polovina lidí předsednictví přitom obecně vnímá jako velmi důležité.
  • Poklesla důvěra v připravenost země na vedení Rady EU.

Číst dál