Srovnání docházek zemí, které se připravují na předsednictví: Čeští ministři se zasedání Rady EU účastní nejméně

Z 97 jednání ministrů zemí EU na Radě EU, která se uskutečnila za poslední rok, se čeští ministři účastnili méně než poloviny. Lepší docházku měly všechny členské země, které se chystají na předsednictví EU před a po nás. Nejlepší jsou Švédové, jejichž ministři vynechali pouze 14 jednání. ČR je ze čtveřice zemí jediná, která své náměstky a náměstkyně posílá častěji než samotné hlavy ministerstev. Vyplývá to z analýzy, kterou pro projekt České zájmy v EU vypracovala Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Číst dál

Analýza: Před rokem začal příběh “evropských vakcín”. Jak si vedli jednotliví aktéři a co se (ne)vyplatilo?

Před rokem začala Česká republika oficiálně svoji cestu k vakcíně proti covid-19. Z revize událostí a scénářů, kterou udělali analytici projektu České zájmy v EU, vyplývá, že česká vláda poměrně často měnila strategii, spoléhala na výrobu vakcíny v ČR a možná i proto plně nevyužila maximálních možností v rámci společných nákupů jako jiné země EU, například srovnatelné Dánsko. Zároveň z porovnání s Maďarskem či Slovenskem vychází, že ani zvažované nákupy vakcín nedoporučených EMA by situaci zásadně nepomohly. 

Číst dál

Komentář: Máte nápad, jak zlepšit EU? Napište Ursule!

Evropská unie potřebuje změnu. Na tom se shodnou nejen Češi, ale i evropští politici napříč stranami. Menší shoda ale panuje na tom, jak by taková změna měla vypadat. Chtějí evropští občané spíše Spojené státy evropské, nebo Unii osekat na společný trh a otevřené hranice? Na to se už od hlasování o brexitu snažilo zjistit odpověď několik iniciativ. Nejčerstvější ze snah o reformu Unie, Konference o budoucnosti Evropy, začala tuto neděli – symbolicky na Den Evropy ve Štrasburku. „Budoucnost je ve vašich rukou“, slibuje její oficiální heslo, a plní tím sny všech českých reformátorů. Umíme toho ale v Česku opravdu využít?

Číst dál

Komentář: EU přežila krizi, začíná rekonstrukce

Ačkoli byl Evropské unii již poněkolikáté předpovídán její zánik, nedošlo k němu. Z rozpačitého rozjezdu očkovací akce i z lavírování nad vlastní rolí v pandemii vybruslila Unie u Čechů nakonec s docela čistým štítem. Nyní nastává příležitost složit účty. Startuje Konference o budoucnosti Evropy a jejími vstupy se možná bude zabývat české předsednictví v roce 2022, píše ve svém komentáři analytička projektu České zájmy v EU Iva Fialová.

Číst dál

Průzkum Eurobarometr potvrdil prudký propad důvěry ve vládu

Česká vláda zaznamenala prudký propad důvěry; důvěra Čechů ve vládní opatření v souvislosti s bojem proti covid-19 je druhá nejnižší v EU.

Vyplývá to z celoevropského průzkumu Eurobarometr, který proběhl na 17. až 22. února 2021.  Vládě ohledně opatření v souvislosti s covid-19 důvěřuje jen 24 % společnosti. Hůře dopadlo jen Lotyšsko s 21 %.

Číst dál