Rozhovor: Dánský recept na očkovací úspěch? Především důvěra, dobré plánování a chytré nákupy, říká expert

Všechny členské státy Evropské unie v očkování proti nemoci covid-19 začínaly na stejné startovní čáře. Všichni premiéři byli součástí dohod s farmaceutickými firmami, i upozorňování ze strany Evropské komise, že se země mají na očkovací akci dobře připravit (časovou osu máme zde). Očkování vyžaduje obrovské plánovací i logistické kapacity. V Evropě se navíc všichni pohybujeme v prostoru ve velmi podobných podmínkách, které jsou dány rámcem evropského jednání s firmami a společnými pravidly. Některé země očkují velmi rychle a dýchají na záda světovým očkovacím premiantům. Na špici je v tomto ohledu Malta nebo Dánsko, na dalších pozicích se už několik týdnů střídají Slovinsko, Španělsko, Itálie nebo Litva.

Jaký je recept na Dánský úspěch? Zeptali jsme se experta, odborníka na evropskou politiku a Dána žijícího v Praze, Christiana Kvorninga Lassena, zástupce ředitele institutu EUROPEUM.

Číst dál

Češi si vystačí s jedním číslem, Poláci mají interaktivní prezentaci, Němci Excel – jaké údaje o očkování země zveřejňují?

Jakým způsobem a jaká data zveřejňují vybrané členské státy ohledně pokroku očkování v zemi? Zatímco ČR má na stránkách ministerstva zdravotnictví zatím jen údaje o vykázaných očkováních, jinde svým občanům prezentují interaktivní mapky a grafy, reporty do úrovně regionů, některé dokonce den po dni, nebo celou očkovací akci provází jednotným vizuálním stylem.

Číst dál

Komentář: EU si objednala dvě miliardy vakcín. Tak v čem je tedy problém?

Evropští politici se střídavě omlouvají za fakt, že vakcinace proti koronaviru v Evropské unii neprobíhá rychleji a střídavě hledají, na koho to hodit. Nervozitu u nich vzbuzuje zejména rychle probíhající očkování v USA, Británii a Izraeli. Ale pozadu nezůstávají ani některé evropské země – třeba Dánsko, Německo nebo Chorvatsko (zvláště, srovnáme-li jejich čísla například s Kanadou). Na samém chvostu se pak nachází Francie či Nizozemsko – tam dokonce očkování teprve zahajují. Do České republiky bylo doposud doručeno 30 tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Zhruba polovina z nich již byla aplikována prioritním skupinám obyvatel. Další statisícové dodávky mají dorazit ještě tento týden. 

Číst dál