Shrnutí Evropské rady

Fond obnovy Next Generation EU

  • Celkové alokace 750 miliard €; 390 mld € jako granty, 360 mld € jako půjčky.
  • Změna alokačního klíče (r. 2023 dle poklesu HDP), což znamená, že první 2 roky budou financovány podle návrhů Evropské komise, tj, podle výše nezaměstnanosti a pro rok 2023 se fond přerozdělí podle reálných dopadů koronavirové krize na produkci v daném státě.
  • Bude se sledovat efektivita využití peněz pro reformy. Každý stát si připraví národní reformní plán a ten bude následně schválen všemi členskými stát. Pokud alespoň jeden členský stát nebude souhlasit, bude příslušný národní plán součástí debaty na Evropské radě.
Číst dál

Tisková zpráva: Obavy z ekonomické situace a pandemie snižují důvěru v EU i Evropu. Se záchranným balíčkem Češi spíše souhlasí

S členstvím České republiky v Evropské unii je dnes spokojeno 46 % našich občanů, což představuje pokles zhruba na úroveň roku 2017. 7 z 10 českých obyvatel pak cítí sounáležitost s Evropou. U občanů převládá také pocit, že ČR nemůže ovlivnit rozhodování na úrovni EU. Dvě třetiny občanů zároveň souhlasí, že pro obnovení české ekonomiky je klíčová i obnova Evropy.

Číst dál

Analýza: Samotné státy na ochranu hranic EU nestačí, míní bezpečnostní experti. Kromě posílení pohraniční stráže jsou potřeba také intervence v sousedních zemích

Téma ochrany hranic se vrací na jednací stůl EU, například dnes v telekonferenci ministrů vnitra členských zemí EU. Většina expertů oslovených projektem České zájmy v EU se shoduje, že bez celoevropského řešení nelze očekávat, že by státy na hranicích zvládly případnou další vlnu migrace. K posílení pohraniční stráže je ale skeptická česká vláda. Odborníci také upozorňují, že posílení pohraniční stráže nebude stačit a jsou potřeba i intervence v sousedních zemích či koordinace azylové politiky. Téma bezpečnosti hranice je také podle STEM stále mezi prioritami české veřejnosti.

Číst dál